YMPÄRISTÖTEKOJA

Kaikki päivittäiset toimemme ja valintamme vaikuttavat ympäristöön – ja meidän kaikkien hyvinvointiin. Hoitokoti Onnelassa, Hoitokoti Virkkulassa ja Kuntoutus Päivännousussa kierrättäminen, energian säästäminen ja vastuullinen ympäristöajattelu on tärkeä osa arkea.

Lajittelu kannattaa aina

Kuntoutuskodeissamme lajiteltavia ja kierrätettäviä jätteitä ovat mm. biojäte, paperi, lasi, metalli, pakkauskartonki, sähkölaitteet sekä vaaralliset aineet, kuten paristot. Lajittelemalla ja kierrättämällä jätteet säästämme energiaa ja arvokkaita luonnonvaroja.

Hukasta hyötykäyttöön

Nykyteknologian avulla kierrättää voidaan ainoastaan lajiteltua jätettä. Siksikin lajittelu on tärkeä taito meille jokaiselle. Lajitellusta jätteestä tuottuvaa raaka-ainetta voidaan hyödyntää esimerkiksi teollisuuden raaka-aineena, uusioenergiana ja vaikkapa kukkamullassa.

Tiesitkö? Noin 100 kiloa biojätettä sisältää energiamäärän, joka kierrätettynä vastaa noin 10 litraa bensaa tai dieseliä.

Lajittelu ja kierrättäminen lähtee pienistä teoista – ja kaiken lisäksi perin pienellä vaivalla.

Aktivoiden! Kuntoutus Päivännousussa lajittelun ja kierrätyksen sujuvia käytäntöjä on opiskeltu asiakkaidemme ja henkilöstömme yhteisessä kierrätysryhmässä. Neuvoen, esimerkin voimalla ja yhdessä toimien lajittelusta ja kierrätyksestä tulee hyvä arjen tapa.

Hyvällä energialla!

Kuntoutuskotien energiaratkaisuissa olemme niissäkin huomioineet ympäristöasiat. Kuntoutus Onnela ja Virkkula lämpiävät maalämmöllä.

Järkevästi säästäen

Entiset hehkulamput on meillä vaihdettu led-valoiksi. Näin siksi, että ledit kestävät pitkään, säästävät energiaa, syttyvät heti, eivät sisällä elohopeaa eivätkä myöskään kuumene liikaa.

Pieni iso asia! Elohopealamppuihin verrattuna LED-lampuilla säästyy energiaa 70–80 %. Hehku- ja halogeenilamppuihin verrattuna säästö on jopa 90 % ja energiansäästölamppuihin verrattuna noin 50 %.

Aina kun kuntoutuskodeissamme uusitaan sähkölaitteita ja -koneita, vanha materiaali kierrätetään asianmukaisesti. Uusia hankintoja tehtäessä ympäristönäkökulmat energiankulutuksesta/energialuokasta ja laadusta alkaen ovat tärkeimpiä valintakriteerejämme.

Herkkuja hävikin sijasta

Iso ilmastoteko on myös ruokahävikin vähentäminen. Oltiinpa kotona tai kuntoutuskodissa, ruokahävikin vähentäminen on fiksua! Turhaan tuotettu, valmistettu ja kuljetettu ruoka kuormittaa ympäristöä. Jotta hiilijalanjälkemme olisi tässäkin asiassa mahdollisimman pieni, päivittäisestä ruokailusta mahdollisesti ylijääneet ruuat hyödynnetään mahdollisimman hyvin.

Ei ruokahävikille! Ennakoimme tarvittavan ruuan määrä mahdollisimman tarkasti. Oikein säilytetty ruoka säilyy pidempään. Ja jos aterialta jää tähteitä, loihtikoon kokki niistä uusia herkkuja.

Ympäristötekoja yhdessä

Jokainen hyvä ympäristöteko pienentää hiilijalanjälkeä. Niitä hyviä tekoja voimme kaikki arjessamme tehdä. Hoitokoti Onnelassa, Hoitokoti Virkkulassa ja Kuntoutus Päivännousussa arjen hyviin tekoihin kannustetaan kaikkia henkilöstöstä asiakkaisiimme.

Jos haluat lisätietoja kuntoutuskotiemme ympäristöasioista, ota yhteyttä!

Puh. 0400 62 4015
tuija.jormanainen@telemail.fi